Cum faci față perioadei caniculare din an
07/12/2024
Prima pagină » Blog » Din ce este format un acoperiș?
Fie că ne dorim sau nu, ajungem cel puțin o dată în viață să ne lovim de problema construcției unui acoperiș sau refacerii unui acoperiș mai vechi. Deși țigla metalică sau sau sistmul de învelitori fălțuite joacă un rol foarte important pe termen lung, nu trebuie să uităm că fără o bază solidă nu putem construi nimic solid.
Veți primi diferite oferte sau sugestii, însă este important să cunoașteți aspectele esențiale, pentru a putea obține un rezultat calitativ de lungă durată.
Căpriorii – sunt elementele care fac parte din baza structurii acoperișului dumneavoastră. De regulă acestea au o secțiune pătrată, însă o formă dreptunghiulară și așezarea acestora picant vă pot aduce o rezistență mai mare a acoperișului decât un căprior pătrat care este mai gros.
Coșoroaba – o grindă de lemn pătrată care este așezată pe pereții exterior ai casei. Practic, pe aceste grinzi se va așeza întregul dumneavoastră acoperiș. Acestea trebuie prinse/acorate solid de structura de beton a clădirii, deși în trecut acestea se legau cu sârmă groasă care era prinsă în structura de beton, noile tehnologii, anume ancorele chimice, sunt o soluție de calitate pentru viitorul dumneavoastră acoperiș.
Coama – reprezentantă de punctul cel mai înalt al acoperișului, unde se întâlnesc două planuri cu înclinații diferite, de regulă. Coama metalică vine pusă peste cele două bucăți de învelitoare – la îmbinarea acestora.
Dolia – este montată la intersecția dintre doi versanți ai acoperișului, pentru a prelua apele pluviale și a le transmite către jgeab.
Panele – elemente care sprijină căpriorii între cele două puncte de susținere pentru a prelua din forța transmisă de aceștia și a preveni deformarea acestora, implicit a acoperișului.
Astereala – podeaua de scânduri care vine fixată peste grinzi, de regulă au o grosime de 2 – 2,5 cm.
Învelitoarea acoperișului – aeasta poate fi din țiglă, tablă, șindrilă, etc.
Jgeaburi – colectează apa la baza acoperișului, având formatul unei țevi rotunde tăiate în două.
Burlane – Țevile care se îmbină în jgeaburi pentru preluarea apei.
© 2024 Toate drepturile rezervate